UCSC Cowell Ranch Hay Barn Reconstruction  /   UCSC's Hay Barn, dating to the 1850s, is part of the federally-listed Cowell Lime Works Historic District, a recent listing which granted a higher degree of importance to both District and Hay Barn. A generous private donation enabled reconstruction and adaptive re-use of the barn, which has been transformed into the new LEED Gold-certified headquarters for the Center for Agroecology and Sustainable Food Systems (CASFS). JLJA played a principal role in site design for the reconstruction, addressing circulation, sustainability, and identification of salvageable timber for re-use in fencing and in rebuilding the "cattle chute." Overall, the task of designing all the site pieces required a keen eye for balancing adaptive re-use with the barn and yard's simple forms. A well-attended community Barn Raising, reflecting the local Santa Cruz and campus communities' enthusiasm for the Hay Barn's rebirth, replicated the historic structure's mortise-and-tenon joinery using salvaged and new Douglas fir timbers.  Photo: Holly Lepere, Lepere Studio
       
     
  Client : University of California  Location : Santa Cruz, CA  Dates : 2013-2015  Size : 5,000 s.f.   Cost : $2.4 million  Architect :  Fernau & Hartman Architects   Civil Engineer :  Ifland Engineers   Mechanical Engineer :  Integral Group   General Contractor :  Cen-Con, Inc.   Local Timberframers :  Santa Cruz Timberframes   Recognition :  2018 AIA California Council Design Honor Award 2018 ASHRAE Technology Award First Place 2017 SCUP Excellence in Architecture for Adaptive Reuse 2017 AIA East Bay Honor Award 2017 AIA Monterey Bay Honor Award 2017 U.S. WoodWorks Regional Excellence Award 2017 California Preservation Foundation Award in Rehabilitation 2016 AIA Montana Excellence in Design Honor Award    The Cowell Ranch Hay Barn Project    Photo: Karl Bareis
       
     
 Photo: Ben Walker
       
     
 Photo: Ben Walker
       
     
 Photo: Karl Bareis
       
     
 Photo: Holly Lepere, Lepere Studio
       
     
 Photo: Holly Lepere, Lepere Studio
       
     
 Photo: Holly Lepere, Lepere Studio
       
     
 Photo: Holly Lepere, Lepere Studio
       
     
 Photo: Cesar Rubio
       
     
 Photo: Cesar Rubio
       
     
  UCSC Cowell Ranch Hay Barn Reconstruction  /   UCSC's Hay Barn, dating to the 1850s, is part of the federally-listed Cowell Lime Works Historic District, a recent listing which granted a higher degree of importance to both District and Hay Barn. A generous private donation enabled reconstruction and adaptive re-use of the barn, which has been transformed into the new LEED Gold-certified headquarters for the Center for Agroecology and Sustainable Food Systems (CASFS). JLJA played a principal role in site design for the reconstruction, addressing circulation, sustainability, and identification of salvageable timber for re-use in fencing and in rebuilding the "cattle chute." Overall, the task of designing all the site pieces required a keen eye for balancing adaptive re-use with the barn and yard's simple forms. A well-attended community Barn Raising, reflecting the local Santa Cruz and campus communities' enthusiasm for the Hay Barn's rebirth, replicated the historic structure's mortise-and-tenon joinery using salvaged and new Douglas fir timbers.  Photo: Holly Lepere, Lepere Studio
       
     

UCSC Cowell Ranch Hay Barn Reconstruction / UCSC's Hay Barn, dating to the 1850s, is part of the federally-listed Cowell Lime Works Historic District, a recent listing which granted a higher degree of importance to both District and Hay Barn. A generous private donation enabled reconstruction and adaptive re-use of the barn, which has been transformed into the new LEED Gold-certified headquarters for the Center for Agroecology and Sustainable Food Systems (CASFS). JLJA played a principal role in site design for the reconstruction, addressing circulation, sustainability, and identification of salvageable timber for re-use in fencing and in rebuilding the "cattle chute." Overall, the task of designing all the site pieces required a keen eye for balancing adaptive re-use with the barn and yard's simple forms. A well-attended community Barn Raising, reflecting the local Santa Cruz and campus communities' enthusiasm for the Hay Barn's rebirth, replicated the historic structure's mortise-and-tenon joinery using salvaged and new Douglas fir timbers.

Photo: Holly Lepere, Lepere Studio

  Client : University of California  Location : Santa Cruz, CA  Dates : 2013-2015  Size : 5,000 s.f.   Cost : $2.4 million  Architect :  Fernau & Hartman Architects   Civil Engineer :  Ifland Engineers   Mechanical Engineer :  Integral Group   General Contractor :  Cen-Con, Inc.   Local Timberframers :  Santa Cruz Timberframes   Recognition :  2018 AIA California Council Design Honor Award 2018 ASHRAE Technology Award First Place 2017 SCUP Excellence in Architecture for Adaptive Reuse 2017 AIA East Bay Honor Award 2017 AIA Monterey Bay Honor Award 2017 U.S. WoodWorks Regional Excellence Award 2017 California Preservation Foundation Award in Rehabilitation 2016 AIA Montana Excellence in Design Honor Award    The Cowell Ranch Hay Barn Project    Photo: Karl Bareis
       
     

Client: University of California
Location: Santa Cruz, CA
Dates: 2013-2015
Size: 5,000 s.f.
Cost: $2.4 million
Architect: Fernau & Hartman Architects
Civil Engineer: Ifland Engineers
Mechanical Engineer: Integral Group
General Contractor: Cen-Con, Inc.
Local Timberframers: Santa Cruz Timberframes
Recognition:
2018 AIA California Council Design Honor Award
2018 ASHRAE Technology Award First Place
2017 SCUP Excellence in Architecture for Adaptive Reuse
2017 AIA East Bay Honor Award
2017 AIA Monterey Bay Honor Award
2017 U.S. WoodWorks Regional Excellence Award
2017 California Preservation Foundation Award in Rehabilitation
2016 AIA Montana Excellence in Design Honor Award

The Cowell Ranch Hay Barn Project

Photo: Karl Bareis

 Photo: Ben Walker
       
     

Photo: Ben Walker

 Photo: Ben Walker
       
     

Photo: Ben Walker

 Photo: Karl Bareis
       
     

Photo: Karl Bareis

 Photo: Holly Lepere, Lepere Studio
       
     

Photo: Holly Lepere, Lepere Studio

 Photo: Holly Lepere, Lepere Studio
       
     

Photo: Holly Lepere, Lepere Studio

 Photo: Holly Lepere, Lepere Studio
       
     

Photo: Holly Lepere, Lepere Studio

 Photo: Holly Lepere, Lepere Studio
       
     

Photo: Holly Lepere, Lepere Studio

 Photo: Cesar Rubio
       
     

Photo: Cesar Rubio

 Photo: Cesar Rubio
       
     

Photo: Cesar Rubio